Placute de frana, discuri de frana, sistem de franare

Placute de frana, discuri de frana, sistem de franare

Publicat in: Data adaugarii: 2014-09-28 Comentarii: 0

Placutele de frana sunt componente ale sistemului de franare al unui autovehicul, care asigura franarea, respectiv oprirea acestuia, prin folosirea fortelor de frecare dintre placute si discul de frana, prin comanda conducatorului auto asupra sistemului de franare. Calitatea placutelor de frana este foarte importanta pentru franarea in conditii optime si oprirea in timp util a masinii pe care o conducem. Placutele de frana nu lucreaza singure, ele facand parte dintr-un sistem de franare foarte complex format din mai multe elemente : discuri de frana, etrieri, pompa centrala de frana, servofrana(booster), conducte si furtune prin care circula lichid de frana facand posibila functionarea hidraulica a acestui sistem.

Trebuie sa schimbam placutele de frana ?

De cate ori nu a-ti ajuns cu masina pe elevatorul unui service iar mecanicul, inainte sa schimbe uleiul si filtrele sau sa verifice o alta defectiune, verifica mai intai placutele de frana si recomanda schimbarea acestora ? Asa ar fi normal sa se intample avand in vedere importanta acestor mici piese metalice care prin forta de frecare cu discurile de frana, dupa parcurgerea kilometrilor, franari bruste sau pe distante lungi, franari repetate mai ales in traficul urban se tocesc si devin tot mai subtiri devenind astfel ineficiente. Pentru ca in momentul franarii greutatea autovehiculului este transmisa spre fata, placutele de pe fata se uzeaza mai repede decat cele de pe spate. Este importanta verificarea placutelor de frana la revizii sau cel putin odata la 10.000 de km. Daca placutele devin prea subtiri(sub 50% din grosimea initiala) acestea nu mai au parametrii de franare optimi si apare riscul ca acestea sa se fisureze in timpul unei franari mai puternice, iar in cazul celor uzate integral exista riscul unei franari diferite a rotilor punand in pericol stabilitatea masinii.

                                                                      

Placutele de frana sunt alactuite din doua straturi diferite: un suport metalic rezistent si un strat consumabil(material de frictiune). Ca si exemplu, praful negru depus pe jante este exact acest material de frictiune care in momentul franarii se degaja ducand la uzarea placutelor si ar fi bine de stiut ca acest praf este foarte toxic datorita continutului de azbest(substanta cancerigena) intalnit mai ales in componenta placutele de frana mai vechi. Pentru inlaturarea acestui praf dar si a altor substante grase care pot afecta franarea se recomanda curatarea franelor si a discurilor cu un spray de curatare frana special.

                                                                       

In concluzie placutele de frana au un rol vital in ceea ce priveste siguranta soferului, pasagerilor dar si a celorlalti participant la trafic, fie ei conducatori auto sau pietoni. Cu alte cuvinte de buna lor functionare nu depinde doar viata celui de la volan ci si a celor din jurul lui. Verificarea placutelor este cu atat mai importanta cu cat ele sunt piese consumabile sortite uzurii si inlocuirii, motiv pentru care atunci cand mecanicul iti spune ca trebuie montate unele noi, cand pe computerul de bord se aprinde becul care indica uzura placutelor sau cand apare banalul scartait, este indicat sa iei inserios acest lucru.

                                                                       

Cum sa alegi cele mai bune placute de frana ?

In general se recomanda inlocuirea placutelor de frana uzate cu unele originale (identice sau similare cu cele cu care a fost echipata masina din fabrica). Totusi acest lucru nu este o regula! In realitate exista mai multi producatori aftermarket de placute de frana care respecta foarte bine standardele si chiar unii dintre acestia echipeaza masinile de serie direct din fabrica. Unii dintre cei mai renumiti producatori sunt : ATE, TRW, BREMBO, TEXTAR, BOSCH, FERODO. Pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru masina dumneavoastra, autooptim.ro comercializeaza o gama foarte variata de placute de frana, iar pe langa cele mantionate mai sus aici puteti gasi si nume precum : DELPHI, ASHIKA, QWP, JAKOPARTS, ZIMERMAN si multi alti producatori de foarte buna calitate la cele mai bune preturi.

     Cand schimbi placutele de frana trebuie sa te asiguri ca discurile nu sunt foarte uzate si ovalizate, in caz contrar si acestea trebuie schimbate. Discurile uzate vor deteriora mult mai repede placutele noi, lucru care va duce la o noua schimbare a acestora dupa mult mai putini km si o scadere a performantei de franare.

     Dupa schimbarea placutelor de frana sau a discurilor cu unele noi se recomanda rodarea franelor, operatiune ce consta in franarea progresiva de la viteze mari la viteze mai mici, in mai multe reprize, pentru a creste treptat temperatura acestora si a imprima material de frictiune pe discuri, crescand astfel mult eficienta franarii.

Taguri: discuri placute de frana sisteme de franare

Lasa un comentariu

Captcha